ponedjeljak, 8. srpnja 2013.

KAKO IZABRATI I SKUHATI BATAT - SLATKI KRUMPIR








Kako izabrati najbolje?

Srećom po nas, tokom cijele godine možemo pronaći slatki krumpir u trgovačkim centrima i tržnicama - pretežno od domaćih proizvođača. Batat mora biti tvrd na dodir i bez znakova truljenja. Za kuhanje izaberite batate ujednačenog oblika.

Gdje čuvati batate?


Izbjegavati držanje u hladnjaku jer će se iznutra stvrdnuti i dobiti neugodan okus. Najbolje ga je držati na temperaturi od 12-18 stupnjeva na suhom i dobro prozračnom mjestu u košari ili otvorenoj kutiji gdje kao takav može stajati mjesecima.

Kako ga rezati?

Veće batate može biti teško rezati i zbog toga treba koristiti veći nož. Da biste izbjegli crnilo nakon guljenja isperite ga hladnom vodom.

Kako ga kuhati?

Slatki krumpir je vrlo ukusan kad se kuha cijeli - oguljen. Kod pečenja u pećnici je najukusniji pod korom. Postoji bezbroj načina pripremanja ovog egzotičnog povrća.


PEČENI SLATKI KRUMPIR - BATAT




  • Skuhajte neoguljeni slatki krumpir i izbodite mu koru vilicom te nakon toga ga stavite u pećnicu na 30 - 50 min na 200 stupnjeva
  • Batat ogulite i izrežite na kockice te ga stavite u vodu i kuhajte nekoliko minuta da ne bude premekan, procijedite i stavit na tavu s uljem na 10 min, po želji začinite
  • Kuhajte ga na pari dok ne omekša
  • U mikrovalnoj pećnici je gotov za 5 - 8 min presječen na polovice
  • Kombinacija mikrovalne i pećnice - prvo u mikvoralnoj cijele batate  pečemo 4 min, a zatim ih stavljamo u pećnicu na 220 stupnjeva 5 - 10 min
  • Na roštilju - isjeći batat na debele kriške (2-3cm) po dužini korijena 20 - 25 min
  • Sirovi batat naribati poput mrkve na trenicu i koristiti za salatu (preporuka - narančasti batat)

Trebate batat? Kupite ga povoljno.

Prodaja sadnica batata